menu
sluiten

Geschiedenis

Van de Bunt bestaat 90 jaar! In 1933 richtten een accountant, een kenner van kantoormachines, een ingenieur en bankdirecteur een onafhankelijk en zelfstandig adviesbureau op. Van de Bunt Adviseurs moest ‘organisatorische en bedrijfseconomische problemen’ oplossen. Het bureau onderscheidde zich daarbij door de overtuiging dat niet alleen naar nieuwe kantoormachines, efficiënte administratie en afstemming tussen bedrijfsonderdelen werd gekeken, maar dat ook rekening moest worden gehouden met wat werknemers en leidinggevenden nodig hadden om in de praktijk te kunnen opereren.

Zeven jaar na de oprichting werd Nederland bezet door het Duitse Nazi-regime. Aanvankelijk vertraagde de Tweede Wereldoorlog de ontwikkeling van het kantoor en de organisatiekunde niet. Een grote opdracht was het opzetten van de organisatie die de schade in Rotterdam moest inventariseren, ontstaan door een zwaar, Duits bombardement. Naarmate de oorlog vorderde kwam het voortbestaan van het kantoor meer in het gedrang. En belangrijker, de gevolgen van de oorlog werden voor de werknemers steeds sterker voelbaar. Dat gold in overtreffende trap voor de joodse werknemers, die uiteindelijk onderdoken. Sommige werknemers werden actief in de illegaliteit, zo organiseerde Van de Bunt de geheime administratie ten behoeve van de verspreiding van de illegale krant Het Parool.

De overwinning van de geallieerden in 1945 vergemakkelijkte de toegang tot de Britse en vooral Amerikaanse managementkennis, wat van grote invloed was op de ontwikkeling van het organisatieadvies in Nederland. Van de Bunt maakte hier graag gebruik van en ook toen de grote Amerikaanse kantoren zich in Nederland besloten te vestigen, wist Van de Bunt zich staande te houden. Zoals één van de adviseurs het destijds omschreef: ‘Een schaduwzijde van de Amerikaanse aanpak is de neiging tot sjabloonvorming.’ Van de Bunt bleef zich richten op maatwerk en ging uit van de kennis en kunde van de eigen adviseurs.

In de loop der jaren adviseerde Van de Bunt steeds vaker in de (semi-)publieke sector. De adviseurs van Van de Bunt deden studie naar de grote veranderingen van hun tijd en brachten die kennis en interesse mee in hun werk. Zo ontstond een kantoor met een duidelijk, maatschappelijk profiel.

Tegenwoordig is Van de Bunt een ander bureau dan bij de oprichting. De accountant, kenner van kantoormachines, ingenieur en bankdirecteur maakten plaats voor adviseurs met eigen expertises. Maar in het DNA is nog steeds de waarde van het combineren van disciplines terug te zien, net als het maatwerk en de onafhankelijke positie. Van de Bunt Adviseurs is negentig jaar oud, maar nog steeds in ontwikkeling.